Gezien de ontwikkelingen op het gebied van de vaccinatie van overheidswege hier een korte verzameling van de feiten en aanvullende media.
Vanaf volgend jaar september kunnen alle meisjes van twaalf, via het Rijksvaccinatieprogramma, een inenting tegen baarmoederhalskanker krijgen. In de medische wereld heerst verdeeldheid over het in 2006 vrijgegeven middel. Er zijn artsen die er hoge verwachtingen van hebben, maar er is ook een groep met grote twijfels. Bijvoorbeeld Prof. F. van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut. Zij is het oneens met de snelle invoering van het vaccin: ‘We weten nog niet of het vaccin echt wel baarmoederhalskanker voorkomt, we weten niet of het vaccin ernstige bijwerkingen heeft en we weten ook niet of er herhaalvaccinaties nodig zijn.’
Mede door -zoals nu bekend is geworden- de belangenverstrengeling van adviesraad, buitensporige marketingbudgetten en grote pressie op zowel Kamerleden als ouders en scholen is deze wellicht verplichtte vaccinatie omstreden.
Het vaccin (a 130 euro per vaccinatie) geeft geen 100% bescherming of garantie. Onderzoek op lange termijn is niet gedaan. Onderzoek naar het vaccineren van 12 jarigen ook niet. Slechts een groep van 1000 meisjes van 15 jaar oud heeft als testgroep gefungeerd. Daarbij is de groep artsen die de overheid moet informeren eveneen in meer of mindere mate betrokken bij het economisch welzijn van de farmaceutische fabrikanten (8 van de 18) omdat ze ofwel onderzoeksgeld ontvangen of op enige wijze gefinancierd worden door deze zelfde bedrijven. Geschuif met het de functie adviseur of commissielid ten spijt, de bril die men opheeft verandert er niet mee.
Aangezien het in Nederland verboden is om reclame te maken voor een geneesmiddel, hebben beide fabrikanten alle middelen uit de kast getrokken om de publieke opinie te bespelen en te manipuleren door de ziekte HPV te promoten. Er is 4x meer geld naar de marketingafdeling gegaan dan naar de onderzoeksafdeling. Advertorials in de bekende vrouwenbladen, commercials op primetime, niets was te gek. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de fabrikant die het vaccin mag leveren zich verzekerd ziet van een niet aflatende stroom van minderjarige meisjes, die elk jaar opnieuw 3x 130 euro meebrengen voor het vaccin. Tel daarbij de mogelijk noodzakelijke herhaalvaccinatie (waar Prof. F. van Leeuwen van het NKI op wijst - de fabrikant niet, want waar blijf je dan met je euforie...), en het wordt opeens een stuk logischer dat de "feiten" zorgvuldig worden vrijgegeven.
Vaccinatie tegen HPV. Helpt het wel? Is het veilig? Hoe zit het met de bijwerkingen? De lobby van de farmaceutische industrie is ondertussen succesvol, want niet eerder is een middel met zoveel snelheid in het nationale vaccinatieprogramma geaccepteerd. Het TV oprogramma Zembla heeft op 19 oktober uitgebreid aandacht besteed aan de HPV vaccinatie.
Prof. F. van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut is het oneens met de snelle invoering van het vaccin: ‘We weten nog niet of het vaccin echt wel baarmoederhalskanker voorkomt, we weten niet of het vaccin ernstige bijwerkingen heeft en we weten ook niet of er herhaalvaccinaties nodig zijn.’
Haar kritiek wordt gedeeld door Prof. H. Schellekens. Hij is lid van de commissie ter beoordeling van geneesmiddelen: ‘Zolang niet is vastgesteld of het vaccin kanker voorkomt en wat de werking en de bijwerkingen zijn, heb je het eigenlijk over een experiment.’
Dat het een experiment is, erkennen alle deskundigen. De groep 12-jarigen, die straks massaal wordt gevaccineerd, is nooit grootschalig wetenschappelijk onderzocht.
Toch is het vaccin al wel gewoon te koop. Inmiddels hebben twaalfduizend meisjes zich op eigen kosten laten inenten. Ze wilden niet wachten tot het vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen.
uitzending Zembla 19.10.08 (externe link via uitzendinggemist.nl)
uitzending Netwerk 28.08.08 (externe link via uitzendinggemist.nl) | Zie ook de pagina over het programma Netwerk
uitzending Medische Special 29.01.08 (externe link via uitzendinggemist.nl)
UPDATE 18 oktober:
Een woordvoerder van de inspectie bevestigde zaterdag een bericht hierover in dagblad Trouw. De invallen waren bij Sanofi Pasteur MSD in Hoofddorp en bij GlaxoSmithKline (GSK) in Zeist. Zij zijn de producenten van de middelen Gardasil en Cervarix.
De inspectie haalde interne documenten weg. Het gaat om marketingplannen, overeenkomsten met artsen en wetenschappers, e-mailwisselingen met artsen, instructies aan artsenbezoekers, voorlichtingsmateriaal en sponsorcontracten met patiëntenorganisaties.
Gunstverlening
Volgens de woordvoerder bestaan er vermoedens van verboden gunstverlening aan artsen en wetenschappers en van mogelijke overtreding van de reclameregels. In Nederland mag geen reclame worden gemaakt voor middelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.
Minister Klink (volksgezondheid) is van plan vaccinatie van jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker op te nemen in het nationale vaccinatieprogramma. Klink kijkt nog welke vaccins in aanmerking komen. Nu moeten mensen nog voor deze inentingen betalen.
Bron: ANP 18 oktober
UPDATE 19 Oktober:
DEN HAAG (Telegraaf) - De Tweede Kamer is verheugd dat de IGZ met de invallen bij Sanofi Pasteur MSD in Hoofddorp en bij GlaxoSmithKline (GSK) in Zeist heeft opgetreden tegen de " agressief" optredende medicijnfabrikanten. Laten we hopen dat dit als een voorbeeld dient, aldus PvdA'er Arib.
Volgens diverse partijen zijn defabrikanten veel te agressief geweest. De inspectie heeft bij twee fabrikanten van vaccins tegen baarmoederhalskanker invallen gedaan, omdat de farmacheuten de geneesmiddelenwet zouden hebben overtreden bij de marketingacties van hun vaccins.
SP-leider Agnes Kant wil een debat over de beinvloeding van de medicijnindustrie. Volgens haar zijn de bedrijven "behoorlijk aan het pushen geweest" bij Kamerleden en ze richting ouders en op scholen een ongekend felle lobby gevoerd.
Bron: Telegraaf 19 oktober